Ugrás a tartalomra

Irodalmi arcképcsarnok a könyvtárban

2024. május 08. szerda
Czimbal Gyula fotóit csodálhatta meg ismét a közönség
Irodalmi arcképcsarnok a könyvtárban

Immár hagyomány, hogy Czimbal Gyula fotográfus az írókról, költőkről, és az irodalomhoz, a kultúrához közel álló emberekről készült fotóival csatlakozik a Magyar költészet napjához. Ez a 15. alkalom, hogy József Attila születésnapja kapcsán megismerkedhetünk a fotóművész legújabb portréival.

A Budafoki Könyvtárban Irodalmi arcképcsarnok címmel nyílt kiállításon kiváló személyiségek fotói sorakoznak a falakon. Többüket kiemelkedő teljesítményük elismeréseként ebben az évben is kitüntették. A portrék között felfedezhetjük az idén Táncsics Mihály-díjat kapott Ugron Zsolna József Attila-díjas írót, a Magyarország Babérkoszorúja díjban részesült József Attila-díjas költőket, Farkas Welmann Endrét, Győrffy Ákost és Szálinger Balázst, a friss József Attila-díjas Bánki Évát, valamint a Kossuth-díjjal kitüntetett Visky András József Attila-díjas írót is. Mellettük kapott helyet a Kossuth-díjas Tolcsvay László, a Prima Primissima díjas Hollerung Gábor, a Prima díjas Szabó T. Anna és a kiállítást méltató Kanyó Ferenc fotója.

– Több évtizede már, hogy Czimbal Gyula művészek fotózására irányította fényképezőgépét, és ezt a tevékenységét hűségesen folytatja mind a mai napig. Felkészültség és empátia szükséges ahhoz, hogy az érzékeny lelkületű irodalmárokkal, művészekkel sikeresen tudjon együttműködni az igazán kifejező kép elkészítése során…

Nem paparazzónak, nem bulvárfotósnak született. Sokkal inkább olyan alkotó, aki igyekszik vizuálisan is megjeleníteni azt a szellemi közeget, amelyben kiszemelt portréalanyai léteznek, alkotnak – hangsúlyozta a megnyitón a fotókat és verseket tartalmazó Madárének című könyv szerzője, Kanyó Ferenc. A tárlat képeit nézve Czimbal Gyulától megtudtuk, hogy több olyan alkotása is felkerült a falra, amely időközben elhunyt irodalmárokat, művészeket ábrázol, így a Pomogáts Béla irodalomtörténészről és Benedek Miklós színművészről készült portréja is.

A május 31-ig látogatható tárlat megnyitóján Skrabák Boglárka (hegedű), Glávits Anna (fuvola) és Sabegyó Ferenc (zongora) muzsikált.

Tamás Angéla